A fotózás költségei – érdemes-e fotóst felkérnünk a családi képek elkészítésére?

Ennek a bejegyzésnek a témája a fotózás költségei lesznek, megpróbáljuk összeszedni mi mennyibe kerül, és szembeállítani a szolgáltatás árával. Az emberek többsége – az egyre komolyabb és mindenki számára elérhető profi gépek elterjedésével exponenciálisan – azt gondolja, hogy egy fotózás drága, minek is kéne kifizetni ilyen sok pénzt, a szomszéd Pisti is eljön, kattint párat, az ráadásul ingyen van. Pistit meg ismerjük is, neki biztosan mosolygunk, a fotósra Lujzika egész biztosan nem fog, lehet még meg is harapja a bácsit ha rossz kedve van (ez utóbbi akár még meg is állhatná a helyét).

Arról ne is beszéljünk, ha az esküvőnk megörökítését az ugyan csodás tájképeket és portrékat készítő legjobb barátunkra bízzuk, de mi van ha lemarad a gyűrűhúzásról, ha túl sötét van a templomban és megfelelő felszerelés híján nem látszik semmi a csókból, vagy egyszerűen nem készül éles kép az ifjú párról. De most egy kicsit elkalandoztunk az eredeti témánktól, erről majd egy következő blogbejegyzésben olvashattok többet.

Vágjunk is bele, a saját árképzésünkből kiindulva mutatjuk meg mi mennyibe kerül és mennyivel lenne olcsóbb ha saját szervezésben készülnének a képeitek, nem egy fotós segítségével. Mire van szükség ha szuper családi képekre vágytok és a végén egy kimagasló minőségű fotókönyvet is szeretnétek lapozgatni a legjobb képeitekkel? Jelen példánkban egy egyórás stúdiófotózás költségeit vesszük alapul, aminek az alapára nálunk 35.000ft ha nincs akció (most éppen van, így ha valakinek kedvez a szerencse, akkor még ennyit sem kell fizetnie). Hogy ne egyoldalú legyen az összehasonlítás, láthatjátok azokat a költségeket is amit mindenképp ki kell fizetnetek saját szervezésben is, kezdjük is ezzel (lehet kicsit sarkítunk, kérlek ezt nézzétek el nekünk, de megpróbáljuk mindenre felhívni a figyelmet).

Saját szervezésben:

 • Fotóstúdió bérlése: a nagyobb stúdiókban általában 2 óra a minimum foglalható időszak, 1 óra csak felárral foglalható. A foglás költsége 10.500ft. Általában a hét egyik napján kedvezményes áron bérelhetünk stúdiót, de egészen biztos, hogy ez nem hétvégére esik. Pisti nem ismeri a helyszínt, majd improvizál. Nem megy el megnézni, ügyes lesz. Spóroltunk egy 500-ast.
 • Üzemanyag: a helyszínre el kell jutni. Mivel a felszerelést is vinni kell, autóba kell pattannunk (BKV-val valószínűleg drágább is lenne mindez), számoljunk 7 literes fogyasztással és 400ft-os benzinárral, és legyünk olyan szerencsések, hogy 10km-re van a kiválasztott stúdió az otthonunktól. Kerekítve 500ft-ot fogunk elautózni.
 • Fotós: Pistit szeretjük, veszünk neki egy bonbont mert ennyire jófej volt velünk. Pisti megér nekünk 1.500ft 1.000ft-ot, nélküle apu nem lenne rajta a családi képeken. (Többet is megérne, de Pisti jófej, nem nagy igényű. Mindenhez ért. Mindenhez IS. Tavaly például kitapétázta a WC-t 10 üveg Ászokért). Igen, a Tescos bonbon kiváló lesz. Pisti ugyan nem veszi észre, hogy Lujzika orra kicsit taknyos (de cserében Lujzika nem harapja meg). Amúgy Lujzika orra mindig taknyos, nem fog feltűnni senkinek. A nagyi meg egyenesen így imádja. Taknyosan.
 • Felszerelés: Pisti nem számolja a gépe avulását, mert nem is tudja, hogy van ilyen. Megúsztuk, 0ft.
 • Képek: nem számolunk retusálási-, képfeldolgozási időt, így ez 0ft lesz. Persze amíg apu dolgozik a képekkel, másra nem marad ideje, de valamit valamiért. Fogy a sör, nő a fű, apu szentségel, de anyu este majd hálás lesz. Kertészt nem hívunk, apu majd éjjel vágja a füvet.
 • Fotókönyv: az egyik legismertebb fotókönyvgyártó cég a Cewe, így valószínűleg itt készítenétek el a saját könyveteket. Matt fotópapíros, kemény borítós, 26 oldalas, 21X21 méretű Cewe fotókönyv személyes átvétellel 9.490ft. Hogy ne csaljunk, mi is a 20X20-as könyvünket hozzuk majd példaként. Azt itt fontos megjegyezni, hogy ez nyomtatással készülő és nem síkban nyíló fotókönyv. Anyu a fotókönyv szerkesztésével eltölt legalább 3 órát, a család étteremben ebédel, de ezt a költséget itt most nem számoljuk. Apu végre ehet pacalt és megihat két korsó csapolt Pilsner Urquellt.

Kész is vagyunk. Most csak szigorúan a számok: 21.490ft-ot tesznek ki a fotózás költségei, a képek minősége függ Pisti felszerelésétől és ügyességétől, anyu és apu képekkel eltöltött idejét nem számoltuk, ahogy az éttermi számlát sem.

Fotós segítségével:

 • Fotóstúdió bérlése: mint fent, de a fotósotok ismeri a helyszínt, a technikát, tudja hol találja a létrát, vagy legalábbis kitől kell kérnie. A helyszín bérlése itt is 10.500ft.
 • Üzemanyag: mi Veresegyházról kicsit többet utazunk kedvenc stúdiónkig, legyen 50km oda-vissza. Viszont az autónk kevesebbet fogyaszt, 6 literrel beéri, így 1.200ft-ba kerül az utunk. Ne számoljunk az utazással eltöltött idővel.
 • Fotós(ok): az esetek nagy részében ketten fotózunk, ami két külön látásmódot jelent, illetve amíg Dóri segíti a beállást, a hajakat, ruhákat igazítja, addig is sok elkapott pillanat lesz megörökítve. Számolunk, így muszáj ideírnunk, hogy ennek a munkának is van ára, még ha imádjuk is amit csinálunk. Az, hogy mennyi lesz ez forintosítva óránként, majd a végén meglátjátok. Ketten vagyunk, 2 órával számolunk.
 • Felszerelés: most nem beszélünk avulásról, meg a felszerelés beszerzési áráról, csak a zár kopásáról. Pisti nem tudta, mi viszont igen, hogy a fényképezőgépek zárja egy bizonyos életciklus (kattintás) után elromlik, meg kell javítani. A mi gépünknél ez nagyságrendileg 100.00ft, míg a zár 200.000 kattintásra van tervezve. Egy kattintás 50 fillér. Bagatell – mondjátok. Ha egy fotózáson 400 kép készül, akkor ez 200ft-ba kerül nekünk.
 • Utómunka: minden órányi fotózáshoz nagyságrendileg 5-6 óra utómunka társul.
 • Fotókönyv: egy 20×20-as méretű, 30 oldalas (15 oldalpáros) hagyományos technikával (a könyvben vegyszerrel készült, valódi fényképek találhatóak) készült, keményfedeles, síkban nyitható könyv bekerülési költsége 9.300ft, ebben már a szállítás is benne van. A fotókönyv összeállítása körülbelül 3 óra munkát jelent.
 • Vállalkozással kapcsolatos költségek: a szoftverek-, áram, stb árát, a könyvelő díját itt sem számoljuk, viszont az iparűzési adót be kell fizetnünk, ami jelen esetben 600ft.

Adjuk össze: a fotózás költségei összesen 21.800ft-ot tesznek ki, de még nem számoltuk a munkadíjat. Ez a csomagunk ezzel a fotókönyvvel 37.000ft-ba kerül, így a 11 munkaórára 15.200ft jut, ami 1.380ft-ot jelent óránként. A képek minősége kitűnő, az átadott fotókönyv gyönyörű, a család boldog, anyu hálás.

fotózás költségei

Akkor most ki csinálja a képeinket?

Fent olvashattátok miből tevődnek össze a fotózás költségei. Most már mindenki könnyebben el tudja dönteni, hogy megéri-e Neki a felár amit a fotósnak fizet ki a munkájáért, a fotókönyvért, a profi képekért. Ha minket szeretnétek megbízni családi-, esküvő fotózással, itt tudok írni nekünk, az időpontfoglalásra pedig ezen az oldalon van lehetőségetek. Ha kérdésetek lenne, összeállítunk egy kérdés-válasz oldalt is, reméljük hasznosnak találjátok.

Várunk Benneteket!

Dóri&Sanyi